استان خراسان رضوی یکی از استانهای مهم در شمال شرقی ایران و به مرکزیت شهر مشهد می باشد. مساحت استان خراسان رضوی ۱۱۶۴۸۵٫۴۹ کیلومتر مربع است که ۷٪ کل مساحت ایران را در بر میگیرد و از این حیث چهارمین استان بزرگ ایران است. ۴۹٫۲٪ سطح استان را مناطق کوهستانی و ۵۰٫۸٪ آن را دشتها تشکیل میدهند. این استان شامل ۴ حوزهٔ آبریز اترک، قرهقوم، کویر مرکزی و شرق ایران است. همچنین جمعیت کل استان خراسان رضوی در سر شماری سال۱۳۹۰ در حدود ۵٬۹۹۴٬۴۰۲ بوده است که دومین استان ایران از نظر جمعیت محسوب میشود.
خراسان، در طول تاریخ شاهد ظهور و سقوط سلسله ها و دولتهای بسیاری در قلمرو خود بوده است. اقوام مختلف اعراب، ترکها، کردها، مغولها، ترکمنها و افغانها زمان به زمان به این منطقه تغییرات را به ارمغان آوردهاند.
خراسان رضوی که از ۲۸ شهرستان، ۷۰ بخش و ۱۶۴ دهستان تشکیل شده قسمت نسبتاً کوچکی از خراسان تاریخی است. سرزمینی که در گذشته نواحی بسیار گستردهای را در بر میگرفته و قلمرویی یکپارچه داشته است. اما امروزه بخشی از آن شامل سه استان خراسان رضوی، شمالی و جنوبی و قسمتهایی از استانهای دیگر، در کشور ایران واقع است و بخشهای بزرگتری از آن در کشور افغانستان و جمهوریهای شمال و شمال شرق ایران قرار دارد. خراسان بزرگ تاریخی، یکی از کانونهای شکل گیری تمدن بشری بوده و چه در دورانهای کهن و پیش از اسلام و چه در دوران تمدن اسلامی، مردمانی هوشمند و سخت کوش در آن میزیستهاند که در پیدایش و گسترش دانش و فرهنگ و پدید آوردن عناصر تمدنی نقش بسزایی ایفا کردهاند.
فخرالدین اسعد گرگانی در داستان ویس و رامین چنین میگوید:
زبان پهلوی هر کو شناسد خراسان یعنی آنجا کو «خور آسد»
خراسان را بود معنی خور آیان کجا از وی خور آید سوی ایران
یاقوت حموی جغرافیدان بزرگ ایرانی چنین نوشتهاست:
خُر به فارسی دری، نام خورشید و آسان گویا اصل و جای شیء است
و سپس در شرح وجه تسمیه خراسان به نقل از دغفل النسابه چنین مینویسد:
خراسان و هیطل دو پسر عالم بن سام بن نوح، هر یک در شهری که منسوب به آنها شد وارد شدند، هیطل در شهری معروف به هیاطله در بالای رود جیحون و خراسان در شهرهایی که در زیر رود جیحون بود فرود آمدند و هر قطعهای به نام کسی که در آن فرود آمد نامگذاری شد.
استان خراسان رضوی از شمال به کشور ترکمنستان، از شرق به افغانستان، از جنوب به استان خراسان جنوبی و از شرق به استان سمنان محدود می شود.